CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, January 15, 2013

✿ super serious PRAKTIKAL (jgan pandang enteng!) ✿

Assalamualaikum

Ni lahhh..budak2 kelas aku. BBA (hons) islamic banking. Most of them dah dapat tempat praktikal yerrr. noted! ade dapat bank, takaful company, pusat zakat, TNB, syarikat, hotel, majlis daerah ke perbandaran ke sume sapu dan lain lain juge.ni lah last sem kami bounding together, after this dah pecah- pecah !


so sgat lah terrible tjok entry kali ni..issue highlight: sgat lah payah mintak tempat praktikal sebeno nyer ! first dengar praktikal, semangat! sbb first time nk g praktikal degree, diploma dlu xde..tp rupenyer no wonder lah once in a lifetime je mnde ni, sbb tersgat byak lah prosedur2 nyer!! laen lah kalu org yg mmg ade kabel besaqqq punye. ak ni nak ke kabel, wayar pon blom tentu ader! pastu perasannn konon lah ade salah satu yg time rupenye hampehhhhh !!!

hari ni last jawapan dr co ke 3 ak; bank rakyat. dlm 3pm kol HQ bank rakyat, (before bank tut0p kannnn). dr operator " selamat petang. saya nk tahu permohonan praktikal sya, berjaya ke tak.. ok sebentar yerrr..

Operator ke HR.."slamat petang cik. saya nk taw pmohonan praktikal sy, bjye ke x"..si llaki suare sedap kat HR ni pon reply lah, " ok pointer awk brape? ok mintak branch mane?" ak pon bedesupppp jwab tanpe ragu2..lastly, he mentioned that " sorry cik,wlaupon pointer awk bag0s, tp dekat branch yg awk mitk tu dah penoh !" kami dah locate students yang mane suratnye smpai dahulu " .. bengangggggnye aku mse dengar tu..tak puas hati lg ni, " sure ke name sy takde?name awk ape? yuartika... besenye org akan dengar name ak, nur atika.. so ak mengeja lah satu-satu..y.u......."mitak maaf ye cik, mmg xde"..awk pasti?ye cik..sbb die dah mcm lyan sgat, ak pon indulge lah, "bole saya taw 2 org yg dapat kat muar tu?sbb mne lah taw die tak dengar name tu betol2.. so simpy je die reply, "xbole cik, sume tu private and confidential" ye lahhhhh lepas habes bbrape minit, ak hormat lah kputusan tu. harapan nak ke muar mase tu hancor lebor!! yg konon nye senang ade tempat tinggal lah, transport pon ade and family members pon dekat..

so ape kne buat??? kecewa kecewa kecewa sangat2!!


longlai kaki nk sampai ke kete. kecewa teramat lah sgat tak abes lagi..baru kecik rejection yang aku hadapi ni and kecik juge dugaan Tuhan kat aku, tp perasaan tu sgat2 lah dahsyat. mcam mane lah agak nye kalau llaki yg kne reject msok minang ank dara org eh? harapan mggunung lg dr ak, bajet dwit sume beli cincin ape ke sume,soal hidop sampai mati tu,tp apa kan daye, "manusia hanya merancang, tapi Allah SWT yang menentukan" 

So utk hadapi rejection tu ak kena lah cari remedy. dah lah lpas ni ade satu lagi final paper which is this monday coming. macam mane nk study, kalau hati tgh kecewa?? Finally the remedy yang ak dapt, untuk atasi kecewa tu inilah pengubatnye dr blog aku islam:-


1. Membaca Surah Yassin
Mungkin selama ini kita kurang membaca Al – Quran atau jarang sangat membuka kitab suci ini. Mungkin ini salah satu sebab kita mudah untuk terganggu dan merasa tidak tenang. Oleh itu marilah kita kembali menghidupkan amalan ini. Semasa saya sedang mengalami “keserabutan” dulu, saya mengamalkan membaca surah Yassin setiap kali selesai solat. Alhamdulillah, setiap kali usai membaca Yassin, saya akan merasa tenang. Memang surah ini mempunyai aura yang mampu menenangkan hati. Setelah itu, boleh beransur menambah bacaan dengan membaca surah – surah yang lain. Sangatt menenangkan hati
Bagaimana jika sedang haid? Dengarlah bacaan surah ini melalui mp3, etc..
2. Solat Sunat Tahajjud
Bangunlah melakukan solat malam iaitu solat sunat Tahajjud. Tujuan solat Tahajjud adalah untuk menguatkan jiwa dan mendapatkan ketenangan dalam menghadapi dugaan hidup. Amalan ini adalah antara amalan yang tidak pernah ditinggalkan oleh Rasulullah dan para sahabat.
Usolli Sunnatal Tahajjud Rak’ataini Lilaahi Ta’ala, Allahu Akbar.
” Sahaja aku Solat Sunat Tahajjud dua rakaat kerana Allah Ta’ala “
Pada rakaat pertama bacalah Al-Fatihah Selepas itu surah Al-Kafirun & Rakaat kedua bacalah Al-Fatihah, selepas itu surah Al-Ikhlas. Solat Tahajjud dilakukan tiada had rakaatnya, mengikut kesanggupan dan kemampuan, dengan setiap dua rakaat satu salam. Jika dirasakan berat memadailah sekadar dua rakaat.
Selepas itu berdoalah. Berdoalah apa sahaja. Adukan masalah kita direct kepada Allah. Mintalah ketenangan hati.
** tips supaya mudah nak bangun **
- Berwudhuk sebelum tidur
- Baca surah Al Mulk atleast 10 ayat (paling malas la tu..)
- Baca doa tido dan niat dalam hati “Ya Allah, aku memohon kepada Mu supaya bangunkan aku pada waktu paling afdhal untuk berdoa pada Mu
- Kunci jam
3. Banyakkan Istigfar Dan Berzikir
  • La haula wala quwwata illa billah (Tiada daya upaya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah)
  • Hasbunallaah wa ni’mal wakiil (Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baiknya Pelindung)
 - Harus diingat, zikir bukan sahaja di mulut tetapi harus sampai masuk ke hati.
4. Elakkan Mendengar Lagu Bertema Kekecewaan
Ini penting kepada mereka yang baru sahaja mengalami putus cinta / tunang, sila hindari dari suasana yang boleh membuatkan anda sebak. Elakkan mendengar lagu yang bertemakan putus cinta & kekecewaan. KIta ingin menenangkan hati, bukan ingin menyesakkan hati kan? Jangan menabur garam diatas luka kerana ianya pedih. Biarlah dahulu luka itu sembuh :)
5. Sentiasalah mengingati Allah
Ini yang paling penting sekali taw. Sentiasa mengingati Allah. Yakinlah dengan sepenuh hati bahawa Allah maha mengetahui dan sentiasa bersama kita walaupun apa pun. Apa yang membuat kita sedih, Allah lebih Maha Kuasa Maha Mengetahui apa yang terbaik bagi kita. Yakinlah kesedihan dan rasa tidak tenang yang Allah beri itu adalah agar kita kembali mengingatiNYA. He loves you no matter what =)
“Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram.” ( QS Ar Ra’d : 28 )
Janganlah kamu bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita.” ( QS.At -Taubah : 40 )
dari: http://akuislam.com/blog/renungan/cara-terbaik-menenangkan-hati-kecewa/#ixzz2I3h6Yf1g


Next strategy yg aku plan, ak sendiri kne ade initiatif untuk ke Muar. beli tiket bas, ambik kete and drop by resume n all that kat sume tmpat yg blegar legar kat kepale skrg ni..so mlm ni ak dah dapatkan sume kontek pejabat, bank, company, insurans, tempat2 yg perlukan student intern around Muar. Hopefully, at last ade yg melekat n bekenan nak tempatkan ak kat syarikat depa sume. kalo x masak ak, kne extend !!!!as saying goes,"better late than never" so I have to work NOW!
xoxo,
yuyu ! ;D 



Sunday, October 14, 2012

Kasut जूते Shoes أحذية 鞋 ✿

hye hye hye all creatures on earth !
Lme xupdate kan. la ni sy dah tah0n akhir degree kat uitm segamat. Life ber +++ busy bee, dwit dah byk abes, esemen pon tak siap lg. so uj0ng minggu terperok lah sayer di umh swe yg awwsome ni. why not, utk hilg borinxxxx, jummm menaip dengan riang on the topic of "KASUT". 
fyi darla darla, Kasut adalah sejenis alas kaki biasanya diperbuat daripada getah, kulit, kain dll yg menutupi bahagian kaki manusia. Tujuannya adlh untuk melindungi dan memberikan keselesaan kepada kaki ketika melakukan pelbagai aktiviti.
so tujuan utme kasut opkos lah nmpk jelas skrg, lindung n beri kselesaan kan ! tp ade je kaum adam & hawa (skrg kan femes drama bersiri adam& hawa kat astro mustika HD ;) ) yg pkai kasut skrg sbb supaya nmpak cntik n xutamakan lgsong faktor keselesaan tu kan. not to point anyone, but me myself pon mcm tu. hehe. byk jnis kasut ade sebenanye: kasut sukan, kasut basahan, kasut skola, kasut gi keje dn plbagai lg. so kiter haruslah bijak seswaikan suasana dan jnis kasut yg kiter pkai. baru lah selesa tu dpt dikecapi.

so pristwe bbgkit kat sini, lebeh kurang semester 3 tym diploma kat uitm dungun around 2009 adalah kawan sy sorg ni, i meant my classmate jual kasut2 brands crocs yg mmg rmai students demand time neh. ohh lupe nk mention kwan sy ni dari keyy eylll so maybe die de knal lah provider/ supplier crocs ni. Geng2 kami yg mmg suke alu alukan direct selling ni sempat lahh mene-rai and tgkap2 gmbar bagai. 

To sum up,  here are the picasooooo ! 


wane pepel, ijau, biru sume ade. cantik. student ppuan pkai konpem nmpak ayu. nak2 match ngn baju kur0ng.


ni de nampak jari kaki sikit kat depan.but still kiut kalu pkai


hah ! ni hi- heels punye. kaler coklat lagi. mmg seswai klu yg putih seleput kaki tu kan. lg "celok" :D


WOOO.. ni hebat nye. tp kurang bkenan sgatlah klau bukan wedges kang jat0h habes lahh =,= "


pink pon had0 ! ringan je yg nie. boleh lah pkai kalau2 nk pnjat tanggekelas yg tinggi melangg0k tu.


ni pon byk variasi kaler. rmai lah yg pkai seliper ni as seliper ke jamban dulu. dahlah getah, so xder lah nk terjat0h ke hape



kwn sy beli satu yg ni. cantik kan kaler die. tp habes sem tu, hilang pair nye. xtaw lah kot2 mk cik cleaner ader tbuang ke hape

Sunday, May 20, 2012

✿ PASAR MALAM JEMENTAH ✿

hari yg bosan di Segamat. so im decided to have some fun wif all alai's members by  going to nite market.huh?
about 15 mins maybe from alai to jementah
mkanan kureng kat ni tapi byak jual2 mnde2 galoxx : baju, sepit2 n lots more

















Saturday, May 19, 2012

✿ sweat sweat sweat day ✿


noted! im attending the FAMILY DAY on my course club: IBSA! where it started on 8:00 till 3:00 pm. im hoping to join the mini mini games but later on involved in netball! got no place on netball as lost lot of memories on positioning GS GK GA etc !im just having fun here!but mini games im with the team scores the winner howkeh!because it is melukis which is one of my feveret past time =)wanna have a look how my day was spend? here: the activities arrangement. olympics? hurm --_--



kawan saye : azie (kacemate) dan zura :)






at the netball court 








before joining rounders game !








here we got AMALINA the 17a's ..HAHA!







the PEACEFUL day again !







and all the group B gang! 
..bekok, miwa, paid and tok batiniah






shes actually my h0usie ~







my dearest classie ~







 " we are having lunch "







the funniest  game ever !



















hasil nukilan zue.guess what?



















she is zulaikha !


























the overwhealm feeling ++













waaaa --__-- kalah p0n dapat ??













that was "kucin" as mentioned by azie !













the sum up from family day !

Thursday, November 10, 2011

PEAR RAWT : day 1


8/11 been here.24/7 pening ; thinks lots of what to do nex wat after this n that.huh!all way ar0und wif kakak n abang.no dad no mom.independent?some kind of that.

1/2 day 1?all day travelling.cube jalan .fikirlogik.makan buah berangan.with big helpful gadgets; GPS.then, chex in hotel at seri iskandar.hotel putera iskandar.spent 0ver money on small budget r00m.went for dinner at kedai kar0x hanc0s.if ayah join, c0nfirm mlm tuh dye take over pentas T_T.hurm.esok, alif intview nk jd lcturer (h0pe layak).best wishes alif !


the 120-140 km/h driver ~

abg ajid lend this t0 us."pusing kiri,pusing kanan = peninggg "
.



✿ 0ur Q A S E H ✿

hepi hepi hepi feeling.this is how i am ;))))).only that what cn i uttered here.now im ahjumma!mk cik.aunty.(mocca).she's new to us.newborn.baby gurl.2.9 kg!named as qaseh nur arianna after her ibu n ayah.1st grandchild for our family.i luv her,they luv her, we luv her damn much.she's smallo,all over pink,red-white r0unded faced,xxx s sized clothes,furry ;))

while sleep zzz

grandm0m love potrays with that blue-comfy wool blanket

her ibu cant wait qaseh gr0w up!be nice gurl ;)

now i cn tell qaseh da besar

1st day when qaseh open up her sepet eyes -_-

Wednesday, October 19, 2011

✿ Segar Amat ✿

ab0ut 9/9 arrived here.m0m dad sis cheek br0 alep left me with nods.believe i cn survive here wif x regards.h0pefully so.(2 years is just a bling of eyes might be and hopefully be!)the 1st wat i noticed was wat so much e diff in degree??is it as same as wat've been stated by sis n all br0os.really, theres so much dear!so muchh!
i d0nt have t0 register acc0mpanied by both parents n bulk of family mmbers. i d0 it myself.im proud of that,but dad seems to be unhappy wif my decision to further my studies here.he said that was s0 far from e homet0wn,im x able t0 do all by my own, h0w about e transporter, e high monthly expenses, h0w im g0nna survive in the 2nd h0use wif all non-sorted things,and bla bla.but wat i wanna proof here is im able t0 cope all of that s0medays.I WILL PROVE THAT DAD! I WILL!yuartika yus0f will prove that!